ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων, διοργανώνει την 1η Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ. στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ εκδήλωση με θέμα «Η μουσική ως μαθησιακό, γνωσιακό και εκπαιδευτικό εργαλείο».

Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΡΙΤΣΑ, καρδιολόγο-Αναπληρωτή Διευθυντή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτη και συγγραφέα.

Στην παρουσίαση θα επισημανθεί η συμβολή της μουσικής όχι μόνον στην ιατρική αλλά και στην εκπαίδευση , με έμφαση στο ρόλο που έχει διαδραματίσει αυτή για τον άνθρωπο από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση λαμβάνει μια σημαντική διάσταση σήμερα που υπάρχει η τάση περιορισμού ή και πλήρους μηδενισμού του χρόνου των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συντελεστές τον Α. Δρίτσα και την Ελευθερία Ζαμπετάκη-Δρίτσα

“Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία  στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική  και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).

Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης GelabertAzzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthurs Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008).”

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΡΕΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ, ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ, ΑΝΟΙΑΣ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΝΟΣΩΝ και το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. τα καλλιτεχνικά στα σχολεία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων.