ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ Δ.Σ.

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2013

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΛΑΝΟ

Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων ιδρύθηκε το Φθινόπωρο του 2011 και το καταστατικό του εγκρίθηκε με την με αριθμό 220/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων.

Τα ιδρυτικά μέλη συνέλαβαν την ιδέα και οραματίστηκαν την ίδρυση του Συλλόγου βασικά από αγάπη για την ποιοτική μουσική, αλλά και διότι έλλειπε ένας τέτοιος σύλλογος από την πόλη των Τρικάλων, μία πόλη μάλιστα με πλούσια μουσική παράδοση και γεννήτρα αξιόλογων μουσικών, συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών σ’ όλα τα είδη της μουσικής, με ποικίλες και τιμητικές διακρίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Οι στόχοι του Συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό διακρίνονται σε άμεσους, μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους.

Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται:

 • Η διοργάνωση καλλιτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 • Η επιμόρφωση και η τεχνική υποστήριξη των μελών και των φίλων της.
 • Η υποστήριξη και προβολή της Διεθνούς και Ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
 • Η έρευνα νέων καλλιτεχνικών ρευμάτων και η σύμπραξη – συνεργασία με μουσικά σύνολα, πολιτιστικούς φορείς, μουσικούς οργανισμούς.
 • Η ίδρυση μουσικής βιβλιοθήκης.
 • Η ίδρυση ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.
 • Η χορήγηση υποτροφιών σε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες.
 • Η ίδρυση μόνιμης Μουσικής Σκηνής, ευρωπαϊκών προδιαγραφών με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Πολιτισμού στην πόλη μας και ευρύτερα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το καταστατικό στα μέσα για την επίτευξη των σκοπών αυτών περιλαμβάνονται α) η διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδριών, δημιουργία και συμμετοχή σε δίκτυα με στόχο την ανταλλαγή καλλιτεχνικών αγαθών, γνώσεων και εμπειριών.

β) Η συλλογή και επεξεργασία της μουσικής ιστορίας – παράδοσης των Τρικάλων και της Θεσσαλίας και η διάδοση αυτής.

γ) Η υποστήριξη για την έκδοση βιβλίων, συγγραμμάτων πάνω σε θέματα μουσικής παιδείας και  η έκδοση μουσικών συλλογών.

Είναι γεγονός ότι ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής αγκαλιάστηκε με θετικά συναισθήματα και με αγάπη από τους Τρικαλινούς από την πρώτη στιγμή, μέχρι σήμερα υπήρξε ικανοποιητική η εγγραφή μελών.

Παρά το σχετικά μικρό χρόνο ζωής ο Σύλλογος κινήθηκε δραστήρια από την αρχή και διοργάνωσε αρκετές και ποιοτικές εκδηλώσεις.

Στις 23-10-2011 Στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλίαφας» έλαβε χώρα η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων εξελέγη 7μελές Δ.Σ. και 3 αναπληρωματικά μέλη.

Στις 26-10-2011 το εκλεγέν Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα:

 • Ιωάννης Γεωργιάδης, Πρόεδρος
 • Ευάγγελος Ρουσιαμάνης, Αντιπρόεδρος οικονομικών υποθέσεων
 • Φανή Μπαλαμώτη, Αντιπρόεδρος διοικητικών υποθέσεων
 • Αθανάσιος Χονδρός, Αντιπρόεδρος Τομέα Επιχειρήσεων
 • Πολυξένη Τζόκα – Βαρδούλη, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων
 • Θεόδωρος Κλιάφας, μέλος
 • Αχιλλέας Τελειώνης, μέλος

Αναπληρωματικά: 1) Μαρία Αγνάντη, 2) Χάρης Αθανασόπουλος, 3) Λίλια Τσούβα.

Εξελεγκτική επιτροπή: 1) Παπαγεωργίου Ν., Τσιαντούλας Γ., 3) Τελειώνης Χ.

Μεταξύ των πρώτων στόχων που τέθηκαν από το νεοσύστατο Δ.Σ. ήταν η ανεύρεση κατάλληλου χώρου ως έδρα του Συλλόγου. Σε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο ζητήσαμε την συνδρομή του και την γενικότερη υποστήριξη του και φάνηκε πρόθυμος σ’ αυτό. Με την απόφαση 93/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου, μας παραχωρήθηκε το Πνευματικό Κέντρο Κουτσομυλίων για συστέγαση με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κουτσομυλίων και τον Σύλλογο Περιβολιοτών.

Οι αμέσως επόμενοι στόχοι μας ήταν η επίτευξη συνεργασίας με το Μουσικό Σχολείο, που έχει την τύχη να διαθέτει η πόλη μας και στη συνέχεια η δημιουργία ενός μικρού μουσικού συνόλου από νεαρούς μουσικούς.

Αρκετές από τις πρώτες εκδηλώσεις του Σ.Φ.Μ.Τ. έγιναν στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, έπειτα από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας και του τεχνικού εξοπλισμού που μας έκανε η οικογένεια ΚΛΙΑΦΑ.

Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις που έκανε ο Σύλλογος.

Στις 17-12-2011 στο Κέντρο Ιστορίας και πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ «Οι 4 εποχές του Βιβάλντι» εναλλακτικές προσεγγίσεις ενός κοσμαγάπητου έργου. Η παρουσίαση έγινε με οπτικοακουστικά μέσα από τον Θοδωρή Κλιάφα.

Στις 29-12-2011 στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ «Η λειτουργία των Χριστουγέννων, μια Συνειδητή Ακρόαση» Η παρουσίαση έγινε με οπτικοακουστικά μέσα από τον Χάρη Αθανασόπουλο, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (DEREE).

Στις 17-1-2012 Αναφορές στους τραγουδιστές Bob Dylon και John Leannon «Μία συνειδητή και Συγκριτική Ακρόαση» έγινε στον ίδιο χώρο με οπτικοακουστικά μέσα από τον Χ. Αθανασόπουλο.

Στις 12-2-2012 στη μουσική σκηνή «Κεντρική πλατεία» έγινε η κοπή πίττας του Συλλόγου και το μέλος του Δ.Σ. Χάρης Αθανασόπουλος, με χρήση πολυμέσων, παρουσίασε κομμάτια κλασσικής μουσικής διασκευασμένα σε ΤΖΑΖ. Επίσης 3 νεαροί καλλιτέχνες από το Μουσικό Σχολείο έπαιξαν έργα για κιθάρα και πιάνο και εντυπωσίασαν το πολυπληθές κοινό.

Στις 9-4-2012 Στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ, «Πάσχα & Αναγέννηση – Μία Συνειδητή Ακρόαση» έγινε με πολυμέσα από τον Χ. Αθανασόπουλο.

Στις 18-4-2012 στην Αίθουσα Δημοτικού Κινηματογράφου, στο πάρκο Ματσόπουλου, διοργανώθηκε ένα «Ρεσιτάλ κιθάρας σε έργα Bach, Paganini, κλπ» με τον ταλαντούχο και χαρισματικό νεαρό πολυβραβευμένο Τρικαλινό κιθαρίστα Δημήτρη Μπάρδα. Συμμετείχε ο καθηγητής κιθάρας Σπύρος Τσιώλης. Προηγήθηκε από μένα ως μέλος του Δ.Σ. μία σύντομη ανασκόπηση για την «ιστορία της κιθάρας ανά τους αιώνες».

Στις 25-6-2012 στη Μουσική σκηνή «Κεντρική πλατεία» έγινε εκδήλωση του Συλλόγου με τον τίτλο «Νεανική Αύρα», με ένα πρώτο μουσικό σχήμα από νέους της πόλης μας, ταλαντούχους μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι παρουσίασαν κλασσικά κομμάτια μεγάλων δημιουργών και σύγχρονα κομμάτια της δικής τους επιλογής.

Στις 10-11-2012 στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ έγινε από τον Θοδωρή Κλιάφα μια παρουσίαση, μέσω DVD, αποσπασμάτων από όπερες των Χέντελ, Μότσαρτ, Μπέρλιοζ και Βέρτνι, που ανέβαιναν εκείνη την περίοδο στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ στη ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΠΕΡΑ.

Στις 20-12-2012 Στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα έγινε μία παρουσίαση από τον Θοδωρή Κλιάφα με τίτλο «Ο κόσμος της ΤΖΑΖ του Μπερσταιν»

Άλλες δράσεις:

Ο Σύλλογος Φ.Μ.Τ. αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στα μέλη μας και σ’ οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας παραστάσεις από την ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΠΕΡΑ και προς το σκοπό αυτό διοργάνωσε μετάβαση στο Βόλο, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στις 13-12-2012 για την παρακολούθηση της όπερας του Βέρντι AINTA.

Δύο μέρες πριν είχε γίνει ένα προάκουσμα αποσπασμάτων της όπερας, με σχόλια, στο Κέντρο Πολιτισμού Κλιάφα

Στις 22-12-2012, μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, ο Σ.Φ.Μ.Τ. διοργάνωσε στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ εκδήλωση με οπτικοακουστικά μέσα και προέβαλε το δημοφιλές μπαλέτο του διεθνούς ρεπερτορίου «ο καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι. Την παρουσίαση με σχόλια έκανε ο Θοδωρής Κλιάφας.

Στις 29-12-2012 στο ξενοδοχείο Αετών Μέλαθρον έλαβε χώρα Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με το Μουσικό Σύνολο που σχηματίστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου, αποτελούμενο από νέους ταλαντούχους μαθητές του Μουσικού Σχολείου και άλλων ιδιωτικών ωδείων, ονομασθέν (ΝΟΔ)  Νεανική Ορχήστρα Δωματίου. Παρουσιάσθηκαν υπέροχα επιλεγμένα έργα κλασσικών μουσικών, αλλά και έργα Μάνου Χατζηδάκη κ΄ Ελένης Καραϊνδρου.

Στις 5 Ιανουαρίου 2013 στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. Χάρη Αθανασόπουλου προβλήθηκε μια Συγκριτική Παρουσίαση – Ακρόαση ανάμεσα στην Γερμανική και Βρετανική εκδοχή του κορυφαίου έργου του Haendel o MESSIAH.

Στις 26-1-2013 στο  Κέντρο  Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ έγινε συναυλία Ψαλτικής Τέχνης και παραδοσιακών τραγουδιών «Ταξιδεύω με την μουσική της Ρωμιοσύνης» με την διεύθυνση και επιμέλεια του χοράρχη Πρωτοσύγκελου Πατέρα Αθανασίου Τύμπα, με Βυζαντινή χορωδία 35 ατόμων και ορχήστρα 8 ατόμων. Σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και ο κόσμος ενθουσιάστηκε.

Στις 3-2-2013 στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων ο Σ.Φ.Μ.Τ. πραγματοποίησε μία μοναδική συναυλία – αφιέρωμα στου κορυφαίους Έλληνες συνθέτες που εμπνεύστηκαν από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Στο πιάνο η εξαίρετη Τατιάνα Παπαγεωργίου (με γονείς Τρικαλινής καταγωγής), που κάνει διεθνή καριέρα και στο τραγούδι ο δημοφιλής τραγουδιστής και ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης. Έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με τραγούδια και μελωδίες Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Πλέσσα, Ξαρχάκου και Κραουνάκη σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Στις 10-2-2013 ο Σ.Φ.Μ.Τ. έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ για τα μέλη και τους φίλους του, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Νεανική Ορχήστρα Δωματίου σε ξεχωριστές μελωδίες, στο κλίμα των ημερών.

Στις 16-2-2013 ο Σ.Φ.Μ.Τ. οργάνωσε μετάβαση στο Βόλο για την παρακολούθηση της όπερας «Ριγκολέττο» του Βέρντι .

Στις 22-3-2013 η ΝΟΔ έκανε την εμφάνισή της και ερμήνευσε επιλεγμένα κλασσικά κομμάτια μέσα στη Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΚΡΗ κατά τη διάρκεια της έκθεσης του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ.

Στις 10-5-2013 ο Σ.Φ.Μ.Τ. με την ΝΟΔ έκανε μία εκδήλωση στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ «Μουσική και τραγούδια από τον Ελληνικό και ξένο Κινηματογράφο».

 

Στις 26-6-2013 ο Σ.Φ.Μ.Τ. διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων μία ξεχωριστή εκδήλωση – ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνούς φήμης νεαρό πιανίστα Πάνο Καράν, με τη συνοδεία του Ζαχαρία Ταρπάγκου στο φλάουτο. Η εκδήλωση αυτή τελούσε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Στις 6-7-2013 στο χώρο του Μήλου Ματσόπουλου και μπροστά από τον επιβλητικό όγκο του, η ΝΟΔ ερμήνευσε έργα μουσικής γραμμένα για μικρά σύνολα αξιόλογων κλασσικών συνθετών, όπως Σοστάκοβιτς, Ραβέλ, Πιατσόλα, Σπανουδάκη και άλλων.

Στις 6-9-2013 με προσωπική πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Ιω. Γεωργιάδη η ΝΟΔ έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση στο ξενοδοχείο GOLDEN COAST στο Μαραθώνα, όπου και απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από ένα ακροατήριο που στην πλειοψηφία του ήταν αλλοδαποί.

Στις 26-10-2013 με πρωτοβουλία του Σ.Φ.Μ.Τ. στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων έλαβε χώρα μία εκδήλωση – ρεσιτάλ για φλάουτο και πιάνο «Μουσική περιήγηση» με τον Τρικαλινής καταγωγής διαμένοντα στο Παρίσι περίφημο φλαουτίστα Λάμπρο Καραβασίλη και την πιανίστα Ελισάβετ Αντωνίου, που στην κυριολεξία μάγεψαν το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας.

Στη διετή διαδρομή του Συλλόγου έγιναν πολλά και για πολλά έγιναν οι πρώτες επαφές και η προεργασία, αλλά προφανώς θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να υλοποιηθούν οι στόχοι, που βέβαια πλέον τη σκυτάλη θα πάρει το  νέο Δ.Σ.

Στις προσεχείς επιδιώξεις και στόχους του Συλλόγου περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

α) Η καθιέρωση ετήσιου θεσμού συνάντησης των Μουσικών σχολείων όλων των Νομών της Θεσσαλίας και η καθιέρωση βραβείων για τις επιδόσεις  τους στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

β) Η ίδρυση Μουσικής βιβλιοθήκης.

γ) Συνέχιση της προσπάθειας με τον ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και με τον αρμόδιο φορέα ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση έργων ΟΠΕΡΑΣ σ’ απευθείας μετάδοση από την ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΠΕΡΑ της Νέας Υόρκης σε αίθουσα της πόλης μας.

δ) Συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Αθηνών, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), με τον Φιλολογικό Σύνδεσμο Αθηνών ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και με οποιονδήποτε άλλο πολιτιστικό φορέα ανάλογων ενδιαφερόντων.

ε) Κεντρικός στόχος του Συλλόγου είναι η δημιουργία στην πόλη μας μόνιμης ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ή ΣΤΕΓΗΣ, με σύγχρονο εξοπλισμό, όπου θα φιλοξενούνται μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και διεθνούς προβολής. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει κάποιες ανιχνευτικές προσεγγίσεις με το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ.(βλέπε Όραμα)

Ο Σ.Φ.Μ.Τ. αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την συμπαράσταση και υποστήριξη που είχε κατά τη δίχρονη διαδρομή του πρώτιστα προς τον ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ και προσωπικά τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ  για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου, για τις εκδηλώσεις μας που έθεσε υπό την αιγίδα του, αλλά και για το τεχνικό προσωπικό που διέθεσε για το βάψιμο, συντήρηση και καλλωπισμό του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κουτσομυλίων, όπου έχουμε την έδρα μας, την καθαριότητα και φύτευση των παρτεριών έξω από το κτίριο. έτσι ώστε αυτό το κτίριο σήμερα να είναι κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς που μέσα από τις ευγενικές τους χορηγίες είτε σε χρήμα είτε σε υπηρεσίες είτε σε υλικά βοήθησαν τον Σύλλογο για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του τα μέγιστα.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΚΡΗ, τις εκτυπώσεις Χρήστου Κομπούρα με την επωνυμία ΚΧ, το ξενοδοχείο ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, την Τράπεζα ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, την VODAFONE, το ΚΤΕΛ, την εταιρεία Αδάμος Πέτσας και Σια ΕΠΕ, τα εστιατόρια ΜΕΖΕΔΟΚΑΜΩΜΑΤΑ και ΧΑΝΙ, την εταιρεία «Βιοσάλ», το ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟ ΡΩΣΣΗ, την επιχείρηση ΒΕΝΕΤΗΣ ΧΡΩΜΑΤΑ, τον Στέργιο Κίτσο – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΟΕ, τον Κοντυλόπουλο Αθ., τον Σταυρόπουλο Κωνσταντίνο.

Επίσης να θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Νατάσσα Παπαστάθη που ανέλαβε αφιλοκερδώς για ένα διάστημα τον συντονισμό της ΝΟΔ.

Τελειώνοντας θα θελα εκ μέρους του Δ.Σ. να ευχαριστήσω όλους εσάς που πλαισιώσατε τον Σύλλογο, που δείξατε ενδιαφέρον και παρευρεθήκατε στις εκδηλώσεις του. Χωρίς εσάς ο Σύλλογος δεν θα αποκτούσε την δυναμική που έχει. Πιστεύω ότι και στο μέλλον θα συνεχίσετε να είστε κοντά στον Σύλλογο.

Σήμερα θα θέλαμε από το βήμα αυτό να κάνετε την κριτική σας, να τοποθετηθείτε αλλά και κάποιοι που επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ. και τη νέα Ε.Ε.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

Τρίκαλα 10-11-2013

Πολυξένη Τζόκα – Βαρδούλη

Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων

(ασκούσα καθήκοντα Προέδρου)