Ιστορικό Σ.Ο.Ν.

Το Ιστορικό της Ίδρυσης – Σημαντικοί Σταθμοί

Στο Β’ εξάμηνο του 2012 ιδρύθηκε από τον Σ-ΦΜΤ η Νεανική Ορχήστρα Δωματίου (ΝΟΔ) από περίπου 10-12 νεαρά παιδιά που σπούδαζαν μουσική ή απλά αγαπούσαν την μουσική και έπαιζαν ένα όργανο. Η ΝΟΔ καίτοι δεν είχε μαέστρο είχε μια απρόσμενη επιτυχία που συγκίνησε και τα μέλη του συλλόγου αλλά και τους πολίτες της πόλης μεταξύ των οποίων και τον πρώτο πολίτη της. Σταδιακά και μετά και τις μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Σ-ΦΜΤ ή συνδιοργανώθηκαν με τον Δήμο και το ΚΕ -ΜΤ ήρθαν – στα πλαίσια του σχεδιασμού δράσης του Συλλόγου – ήλθαν στην επιφάνεια σκέψεις για μετάλλαξη την ΝΟΔ σε μια συμφωνική ορχήστρα νέων, στην βάση που είναι οργανωμένη και λειτουργεί η camerata junior του ΣΦΜ Αθηνών.

Στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου αυτού ή Διοίκηση του Σ-ΦΜΤ αφενός ήλθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του ΣΦΜ Αθηνών και τον Διευθυντή της camerata junior, βιολιστή – εξάρχοντα της ΚΟΑ Δ. ΣΕΜΣΗ αφετέρου αιτήθηκε την βοήθεια και συμπαράσταση του Δημάρχου της πόλης και του Δ.Σ. μια και το εγχείρημα ξεπερνούσε τις δυνάμεις ενός σχετικά νεοσύστατου συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε και προγραμματίστηκε η μετάκληση ηχηρών ονομάτων της κλασικής μουσικής της χώρας για να εμφανιστούν στην πόλη μας και να δημιουργήσουν ένα κλίμα. Έτσι ήλθαν στην πόλη μας, ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΝ, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ και φυσικά η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟΑ). Η όλη προσπάθεια έκλεισε με την εμφάνιση στην πόλη μας της camerata junior στις 29 & 30 Μαρτίου 2014 υπό την διεύθυνση του δασκάλου της και σπουδαίου παιδαγωγού Δημήτρη Σέμση.

Όλα αυτά υλοποιήθηκαν διότι ο πρώτος πολίτης της πόλης αγαπώντας την κλασική μουσική και εκτιμώντας το όλο όραμα του Σ – ΦΜΤ αποφάσισε να συμπαρασταθεί -κινητοποιώντας τις διαθέσιμες δυνάμεις του Δήμου- με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της προσπάθειας. Έτσι οι μετακλήσεις τόσο της ΚΟΑ όσο και της camerata junior κατέστησαν δυνατές χάρις στην αμέριστη υποστήριξη του Δήμου του ΚΕ -ΜΤ και του Δημάρχου προσωπικά.

Το σημαντικό που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι ότι την προσπάθεια του Σ-ΦΜΤ και του Δήμου υποστηρίζουν πέραν των Ωδείων της πόλης και του Μουσικού Σχολείου σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος του ΣΦΜ ο κ. ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ, ο Διευθυντής, μαέστρος της camarata junior και εξάρχων της ΚΟΑ βιολιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ και ο πρώην Δ/ντής της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ μαέστρος ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ.

Οι δύο διακεκριμένοι μουσικοί δήλωσαν υποστηρικτές της προσπάθειας και εθελοντές στην υλοποίηση του οράματος και αυτό είναι κάτι αρχικά απρόσμενο μεν αλλά αναμενόμενο δε, μετά από τις πρώτες επαφές μας, όταν έγινε αντιληπτό ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα της κρίσης βλέπουν μακριά πιστεύοντας στην δύναμη των πολιτιστικών δράσεων και της μουσικής παιδείας.

Γενέθλιος ημέρα της ΣΟΝ θεωρείται η 14 Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΜΤ με τον Δήμαρχο Χ.Λάππα και συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο μερών καθώς και η εκπόνηση του Κανονισμού Οργάνωσης & Λειτουργίας της ΣΟΝ

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες της σύστασης της ΣΟΝ, έχει εκπονηθεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΚΟΛ) έχει επιλεγεί ο Διευθυντής – δάσκαλος της Ορχήστρας. Στις 15 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκαν – ολοκληρώθηκαν και οι ακροάσεις των υποψήφιων μελών της Ορχήστρας (ΣΟΝ). Στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε η πανηγυρική έναρξη της Α’ Περιόδου Λειτουργίας της ΣΟΝ στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου στην οποία παρευρέθηκαν ο απελθών Δήμαρχος και θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας Χρήστος Λάππας, ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, τα μέλη της Ορχήστρας με τους γονείς των, ο Μαέστρος & Δάσκαλος της Δημήτρης Κτιστάκης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, μέλη και φίλοι του ΣΦΜΤ

Την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΣΟΝ απαρτίζουν σήμερα οι Δ. Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων, Ευάγγελος Ρουσιαμάνης Πρόεδρος Σ-ΦΜΤ, Χρήστος Λάππας μέλος Δ.Σ, Στέλιος Καραγιώργος Μουσικός Δντής του ΚΕ – Μουσείο Τσιτσάνη , Μαίρη Μητσοπούλου διοικητική δντρια της ΣΟΝ και Ιωάννης Γεωργιάδης Μέλος Δ.Σ.του Σ-ΦΜΤ και συντονιστής της ΣΟΝ

Με την δύναμη του Θεού και την συμπαράσταση όλων η ΣΟΝ  αρχίσε να εργάζεται υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2014 (πρώτη πρόβα ) με την ελπίδα ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα θα εμφανισθούν πριν από τον Μάιο του 2015.

Το σύντομο αυτό Ιστορικό κλείνει με την παράθεση μιας παραίνεσης του δασκάλου Δ. Σέμση

«Και φυσικά χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και ανταγωνισμούς και να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους. Το όφελος θα είναι τεράστιο. Εκτός από στιγμές μουσικής απόλαυσης και ψυχικής ανάτασης, εκτός από περηφάνια για την νεολαία μας, εκτός από δημιουργία ευτυχισμένων παιδιών, θα παρακολουθήσουμε και άλλου είδους ανάπτυξη είτε αυτή είναι κίνηση στα ωδεία, δημιουργία χώρων συναυλιών και εκδηλώσεων, δημιουργία ευκαιριών για συναυλίες και εκδηλώσεις, ευγενική άμιλλα και συνεργασία με άλλες πόλεις και φορείς.

Τα πάντα ξεκινούν με ένα καλό χόρδισμα. Ακολουθεί σκληρή δουλειά με προσωπική μελέτη, με δοκιμές συνόλου, σωστή καθοδήγηση, αφοσίωση, υπομονή, λίγη τύχη, καλή οργάνωση και προβολή.»

Σημαντικοί Σταθμοί

  • 14 Φεβ. 2014 > Γενέθλιος Ημερομηνία
  • 15 Ιου. 2014 >  Πρώτη Σειρά Ακροάσεων Υποψηφίων Μελών
  • 21 Σεπ. 2014 > Έναρξη Πρώτης Περιόδου Λειτουργίας
  • 08 Ιαν. 2015 > Πρώτη Συναυλία σε Σύμπραξη με Δημ. Φιλαρμονική & Δημ. Χορωδία
  • 28 Φεβ. 2015 > Κοινή πρόβα με camerata junior του ΣΦΜ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Μάρτιος 2015 > Έναρξη Πιλοτικού Προγράμματος Επισκέψεων, σε Σχολεία & Ιδρύματα για διάδοσητης  κλασικής μουσικής και του τρόπου λειτουργίας ΣΟΝ
  • 28 Ιουνίου 2015 > Συναυλία Πέρατος Α’ Περιόδου