Συμβολή στην προσπάθεια για λειτουργία στην πόλη μας μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (μια παραλλαγή) Ιωάννης Κ.Γεωργιάδης (*)

SympOrch09-175
Μια μικρή συμβολή στην προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων για την σύσταση και λειτουργία μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΣΟΝ) με κέντρο την πόλη των Τρικάλων
25 Σεπτεμβρίου 2014
test
Δελτίο Τύπου: Μουσική Αναδρομή από το Baroque στο σήμερα
30 Σεπτεμβρίου 2014

Συμβολή στην προσπάθεια για λειτουργία στην πόλη μας μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (μια παραλλαγή) Ιωάννης Κ.Γεωργιάδης (*)

music-staff

Πλησίασε η ώρα για κάτι μεγάλο …κάτι ξεχωριστό στον τόπο με την μεγάλη μουσική παράδοση

Πριν δύο περίπου χρόνια στις εισαγωγικές ομιλίες μου με την ευκαιρία των διάφορων εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής και βασιζόμενος στις δραστηριότητες της Νεανικής Ορχήστρας Νέων (ΝΟΔ)  που μόλις είχε αρχίσει πειραματικά να λειτουργεί, έλεγα επαναλαμβανόμενος ότι η ΝΟΔ κάποια στιγμή θα παραχωρήσει την θέση της σε μια Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΣΟΝ) που με την σειρά της και σε βάθος χρόνου θα μετεξελιχθεί σε μια Συμφωνική Καμεράτα  της πόλη μας.

Μία Συμφωνική Ορχήστρα Νέων είναι κάτι πολύ σοβαρό στην σύλληψη και την υλοποίηση της.. Είναι ένα από τα σοβαρότερα και δυσκολότερα εγχειρήματα που μπορούν να επιχειρηθούν σε μια πόλη στον τομέα του πολιτισμού.

Αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να εκκινήσει χωρίς την δεδομένη βοήθεια του Δήμου , του ΚΕ – Μουσείο Τσιτσάνη και προσωπικά του Δημάρχου. Όλα πλέον είναι έτοιμα για τις ακροάσεις των υποψηφίων μελών της ΣΟΝ που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο (λόγω μη διαθεσιμότητας του Π.Κ.) στις 15 Ιουνίου με ώρα έναρξης 09.30

………………………………………………………………………………………

Η επικοινωνία είναι ένα βασικό στοιχείο ης κοινωνίας μας και η μουσική, ειδικά η κλασική μουσική συμβάλει στο κάλλος και την αρμονία της ανθρώπινης ζωής, γενικότερα της ύπαρξης μας και επικοινωνεί τα συναισθήματα και τις παραστάσεις που προσλαμβάνει η όραση ή ακοή και η φαντασία μας

Και αυτά μαθαίνει ένα παιδί όταν συμμετέχει σε μια ορχήστρα. Σημειώνει ο εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθυντής της Καμεράτα Νέων των φίλων μουσικής της Αθήνας και θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας του ΣΦΜΤ και του Δήμου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Ορχήστρας (ΣΟΝ). « τα παιδιά καλούνται να ακούσουν τι γίνεται γύρω τους, να ταιριάξουν τον τρόπο  που λειτουργούν με αυτόν των συνοδοιπόρων τους, να σεβαστούν αυτό που κάνουν, να τον ακολουθήσουν αλλά και να ηγηθούν όταν αυτό κριθεί απαραίτητο»

Η πόλη μας μόνο όφελος  πρόκειται να έχει από την ύπαρξη και λειτουργία της ΣΟΝ. Η ΝΟΔ ήταν το ερέθισμα για το μεγάλο άλμα που αυτή την στιγμή επιχειρείται. Εάν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι αυτό που είδαμε και μας εντυπωσίασε στην συναυλία της Καμεράτα Νέων στις 30  Μαρτίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, τότε αξίζουν ο χρόνος που αφιερώθηκε, ο κόπος, η επιμονή και υπομονή που επιδείχτηκε.

Τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να πιστέψω ότι κάποιος ή κάποιοι δεν βλέπουν αυτό το τεράστιο όφελος και το κέρδος που θα προκύψει από την λειτουργία της ΣΟΝ. Για να δούμε όμως το μέλλον χρειάζεται να κάνουμε όλοι την υπέρβαση, να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια. Να προσπαθήσουμε να γίνουμε “ιδανικοί πολίτες”, να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας, τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, να προτάξουμε το γενικό από το ατομικό συμφέρον

Εάν η προσπάθεια αυτή υλοποιηθεί και το θετικό αποτέλεσμα έλθει με την βοήθεια του Θεού, τότε θα δούμε πολλά πράγματα να συμβαίνουν στην πόλη μας. Θα δούμε τα Ωδεία και το Μουσικό Σχολείο να ανθίζουν και να παράγουν καρπούς όχι μία αλλά δύο φορές τον χρόνο, θα δούμε προσπάθειες να εκκινούν για την απόκτηση νέων σύγχρονων υποδομών, θα δούμε ευγενικές άμιλλες μεταξύ παιδιών και φορέων της μουσικής παιδείας. Θα δούμε παιδιά της πόλης μας να καταξιώνονται μεγαλώνοντας και να καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις στο μουσικό στερέωμα της χώρας, θα δούμε το ηθικό μας και την περηφάνια μας να ανεβαίνουν στα ουράνια.

Και όλα αυτά διότι θα έχουμε καταλάβει ότι εξυπηρετώντας το γενικό συμφέρον έχει ικανοποιηθεί και το ατομικό μας και ότι έχουμε με ένα μαγικό – μουσικό τρόπο μεταβεί από το «εγώ» στο «εμείς»

Όπως υπογραμμίζει ο καλός μουσικός παιδαγωγός και φίλος Δημήτρης Σέμσης

«τα πάντα ξεκινούν με ένα καλό χόρδισμα, ακολουθεί σκληρή δουλειά με προσωπική μελέτη, με δοκιμές συνόλου, σωστή καθοδήγηση από δασκάλους με όραμα, αφοσίωση, υπομονή, λίγη τύχη, καλή οργάνωση και προβολή»

Ας εργασθούμε λοιπόν όλοι με όραμα, αφοσίωση, υπομονή, επιμονή και καλή οργάνωση ώστε να φθάσουμε στην ολοκλήρωση του σκοπού στη επίτευξη του στόχου. Όσοι ακούνε, διαβάζουν και καταλαβαίνουν ας πορευτούν μαζί μας για να κτίσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό πάντα αποβλέποντας στον καλό της πόλης των πολιτών και των παιδιών της

ΙΚΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μέλος του Δ.Σ του ΣΦΜΤ

Μέλος της προσωρινής Δ.Ε της ΣΟΝ

Σημείωση = αυτό το κείμενο είναι αποτέλεσμα του εμπνευσμένου άρθρου που έγραψε ο διευθυντής της Καμεράτα Νέων των Φίλων Μουσικής Αθηνών, βιολιστής και εξάρχων της ΚΟΑ κ. Δημήτρης Σέμσης και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της συναυλίας της Καμεράτα που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων