Η Κρατική Ορχήστρα πάει σχολείο(**) της Κυριακής Τσολάκη

pamak
Η σημασία της εμφάνισης της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας(ΠΑΜΑΚ) στα Τρίκαλα
9 Οκτωβρίου 2014
son-image
Πρόβα 26ης Οκτωβρίου 2014
23 Οκτωβρίου 2014

Η Κρατική Ορχήστρα πάει σχολείο(**) της Κυριακής Τσολάκη

kratikh-orxistra-8essalonikis

“Ίσως να σκέφτεστε γιατί να σας αρέσει μία μουσική που έχει γραφεί πριν από 200-300 χρόνια. Πρέπει να ξέρετε όμως ότι το να την ακούτε είναι τόσο σημαντικό όσο το να διαβάζετε ‘Ιλιάδα’ ή ‘Οδύσσεια’”. Με αυτά τα λόγια ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (*) προσπάθησε να φέρει τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κουφαλίων κοντά στην κλασική μουσική το πρωί της περασμένης Τρίτης. “Δυστυχώς δεν έχει γίνει ποτέ κάποιος επίσημος κρατικός σχεδιασμός, ώστε να περάσει σωστά η συγκεκριμένη μουσική στα μικρά παιδιά”, παραδέχεται ο ίδιος στη “Μ”.
Αυτό το κενό επιχειρεί για λίγο να καλύψει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνοντας υπό τη διεύθυνση του ιδίου πέντε συναυλίες σε ισάριθμα σχολεία της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ετησίως από την ΚΟΘ. “Η πράξη δείχνει ότι όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της ορχήστρας έχουν ως προτεραιότητα το σχήμα να επισκέπτεται τα σχολεία. Ουσιαστικά αυτό είναι ένα πολύ καλό παιδαγωγικό μέτρο, που διευρύνει το κοινό της ΚΟΘ”, τονίζει ο κ. Συμεωνίδης.

ΕΝΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το 1ο ΓΕΛ Κουφαλίων ήταν το πρώτο σχολείο που η ορχήστρα επισκέφθηκε, ενώ ακολούθησε το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών. “Και στα δύο σχολεία ήταν μία πραγματικά πολύ σπουδαία εμπειρία και για την ορχήστρα και για τους μαθητές. Υπήρξε ένα τρομερά ειλικρινές ενδιαφέρον από την πλευρά των μαθητών και για μένα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία να υπάρχουν 500 παιδιά τα οποία να ακούνε με ευλάβεια αυτό που τους προσφέρουν και να αντιδρούν με τέτοιον ενθουσιασμό στο τέλος”. Τώρα σειρά έχουν το 3ο Γυμνάσιο Συκεών, το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης.
Για ευνόητους λόγους το ρεπερτόριο που επιλέγεται για τις συναυλίες αυτές είναι “σχετικώς γνωστά και σύντομα έργα, που δεν κουράζουν”, όπως επισημαίνει ο μαέστρος. Έτσι οι συναυλίες περιλαμβάνουν την εμβληματική Εισαγωγή από την όπερα του “Ντον Τζοβάνι” του Βόλφγκαγκ Αμαντέους Μότσαρτ, την πασίγνωστη εισαγωγή από την όπερα “Ο Κουρέας της Σεβίλλης” του Τζοακίνο Ροσίνι και τη “Συμφωνία αρ. 1 σε ντο Μείζονα, έργο 21” του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης κάνει μία εισαγωγή, ενώ ακολουθεί και ένα μικρό εργαστήριο. “Τους δείχνω τις ομάδες της ορχήστρας και παίζουμε κάποια έργα αποσπασματικά, δηλαδή μόνον τα πνευστά, μετά τα έγχορδα κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί ο πολύπλοκος μηχανισμός ου σχήματος”. ΠΗΓΗ : http://www.makthes.gr/news/arts/119734/

(*) O μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης ήταν ένας από τους αξιολογητές στην ακρόαση της 15 Ιουνίου 2014,  υποψηφίων μελών της ΣΟΝΤ

(**)Τα κενά στη μουσική εκπαίδευση στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας προσπαθεί να πληρώσει έστω υποτυπωδώς η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με επισκέψεις που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες σε σχολεία της περιοχής.