Μουσικοί Απόηχοι από την οθωμανική εποχή

IMG_2053 - ΓΙΑ ΔΤ
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
7 Απριλίου 2016
AFISA_SON_2016
Συναυλία πέρατος Β’ Περιόδου Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ΣΦΜΤ
27 Μάϊος 2016

Μουσικοί Απόηχοι από την οθωμανική εποχή

Narda_Imaret_Arta 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μουσικοί Απόηχοι από την οθωμανική εποχή: Μεβλεβίδικα, Μπεκτασίδικα, Ασίκικα, Ζεϊμπέκικα, λόγιες συνθέσεις της οθωμανικής αυλής καθώς και λαϊκά τραγούδια Αρμενίων, Σεφαραδιτών Εβραίων, Τούρκων, Αράβων και Αζέρων».

Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων (Σ.Φ.Μ.Τ.), συνεχίζοντας τη μουσική του διαδρομή και την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Τρικάλων, οδηγεί το φιλόμουσο Τρικαλινό κοινό στις μεγάλες λόγιες, λαϊκές και θρησκευτικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής,  παρουσιάζοντας το μουσικό σύνολο Narda σε μια μοναδική εμφάνιση  την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στις 19.30 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Το μουσικό σύνολο Narda λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βαλκανικής και Οθωμανικής Μουσικής, Ιστορίας και Πολιτισμών (ΕΒΟΜΙΠ) του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Στόχος του είναι η μελέτη  ρεπερτορίου προερχόμενου από τις μεγάλες λόγιες, λαϊκές και θρησκευτικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και η διερεύνηση της σχέσης τους με την ελληνική μουσική, σε μια προσπάθεια ανάδειξης κοινών στοιχείων που είναι αποτέλεσμα μακραίωνης ιστορίας αλληλεπιδράσεων και παράλληλης εξέλιξης μεγάλων αρχαίων μουσικών πολιτισμών.

Στο ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνονται, μουσικές, όπως αυτές  των Μεβλεβί και Μπεκτασί , δερβίσηδων της λόγιας μουσικής της Οθωμανικής εποχής, των κλασικών παραδόσεων Αράβων και Περσών,  των παραδόσεων των Ασίκηδων και των Ζεϊμπέκηδων, ή τα λαϊκά τραγούδια Αρμενίων, Σεφαραδιτών Εβραίων, Τούρκων, Αράβων και Αζέρων.

Το σύνολο Narda απαρτίζεται από 15 μουσικούς υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή τους Μάρκου Σκούλιου.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μουσικό σχήμα. Οι αξιόλογοι μουσικοί και η μελωδική φωνή της Ειρήνης Σκανδάλου υπόσχονται να χαρίσουν στο  κοινό μια αξέχαστη μουσική εμπειρία.

Πριν από την έναρξη του μουσικού ρεπερτορίου θα υπάρξei σύντομη εισαγωγική ομιλία από το μέλος του Συλλόγου, κα Βιργινία Γκαλέα που εκτιμάται οτι θα βοηθήσει στην προσέγγιση – κατανόηση των μουσικών ακουσμάτων από το ακροατήριο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσεων  Α΄ εξαμήνου του ΣΦΜΤ (Κύκλος : Μουσικές του Κόσμου).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Θα διατίθεται αναλυτικό πρόγραμμα – που θα έχει και την έννοια Δελτίου Εισόδου – η διανομή του οποίου θα εκκινήσει από την 1η Μαΐου

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει με δωρεά του τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων.

NARDA