Μια μικρή συμβολή στην προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων για την σύσταση και λειτουργία μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΣΟΝ) με κέντρο την πόλη των Τρικάλων

music-staff
Συμβολή στην προσπάθεια για λειτουργία στην πόλη μας μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (μια παραλλαγή) Ιωάννης Κ.Γεωργιάδης (*)
25 Σεπτεμβρίου 2014

Μια μικρή συμβολή στην προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων για την σύσταση και λειτουργία μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΣΟΝ) με κέντρο την πόλη των Τρικάλων

SympOrch09-175

dimitris-selmisΗ επικοινωνία και η συνεννόηση είναι σίγουρα βασικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Και αυτά ακριβώς μαθαίνει κανείς όταν κληθεί να συμμετάσχει σε μία ορχήστρα. Καλείται να ακούσει τι γίνεται γύρω του, να ταιριάξει τον τρόπο που λειτουργεί με αυτόν των συνοδοιπόρων του, να σεβαστεί αυτό που κάνουν και να το ακολουθήσει αλλά και να ηγηθεί όταν αυτό είναι απαραίτητο. Αν ο μουσικός λειτουργήσει αυτόνομα, απλώς δεν θα υπάρξει καλοκουρδισμένο και συντονισμένο σύνολο με αποτελέσματα άσχημα και φάλτσα.

Πόσο όλα αυτά μπορούν αν βοηθήσουν ένα παιδί; Μα, είναι η αρχή και το τέλος για μία καλύτερη και πολύ πιο πετυχημένη ζωή. Ακόμη και αν ένας νέος δεν κάνει τη μουσική επάγγελμα, η ενασχόληση του με αυτήν και κυρίως η συμμετοχή σε μουσικά σύνολα θα του διδάξει βασικές αξίες που θα τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Η κοινωνία μόνον να κερδίσει έχει από μία τέτοια ενασχόληση των νέων. Καταρχήν θα απολαύσει τα μουσικά αποτελέσματα και θα νιώσει περηφάνια για τα παιδιά της. Αλλά και θα βεβαιωθεί πως τα παιδιά της βρίσκονται σε σωστό δρόμο, μακρυά από κακοτοπιές. Θα συνειδητοποιήσει σύντομα πως οι νέοι αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί στην μελέτη τους, είτε είναι αυτή μουσική είτε οτιδήποτε άλλη, έχουν μεγαλύτερη φαντασία και είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι άρα πιο έτοιμοι και δυνατοί να αντιμετωπίσουν τις άπειρες δυσκολίες της ζωής. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο σημαντικά πράγματα για τα δικά μου παιδιά.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται φυσικά άοκνη προσπάθεια, όραμα, αφοσίωση και υπομονή. Χρειάζεται εμείς οι γεροντότεροι να κάνουμε κεντρική μας φιλοδοξία, “όνειρό” μας την δημιουργία αυτής της ευκαιρίας για τους νέους αλλά και για την πόλη μας. Χρειάζεται να κατευθύνουμε πόρους και κόπο προς την κατεύθυνση αυτή του πολιτισμού αλλά και της παιδαγωγικής.

Και φυσικά χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και ανταγωνισμούς και να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους.

Το όφελος θα είναι τεράστιο. Εκτός από στιγμές μουσικής  απόλαυσης και ψυχικής ανάτασης, εκτός από περηφάνια για την νεολαία μας, εκτός από δημιουργία ευτυχισμένων παιδιών, θα παρακολουθήσουμε και άλλου είδους ανάπτυξη είτε αυτή είναι κίνηση στα ωδεία, δημιουργία χώρων συναυλιών και εκδηλώσεων, δημιουργία ευκαιριών για συναυλίες και εκδηλώσεις, ευγενική άμιλλα και συνεργασία με άλλες πόλεις και φορείς.

Τα πάντα ξεκινούν με ένα καλό χόρδισμα. Ακολουθεί σκληρή δουλειά με προσωπική μελέτη, με δοκιμές συνόλου, σωστή καθοδήγηση, αφοσίωση, υπομονή, λίγη τύχη, καλή οργάνωση και προβολή.

Θα απολαύσουμε μία καλή συναυλία.

Δημήτρης Σέμσης

Βιολιστής

Ο Δ.Σέμσης είναι εξάρχων της ΚΟΑ Διευθυντής και Δάσκαλος της Camerata Junior του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής Αθηνών που θα την διευθύνει  στις 30 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο την Κυριακή στις 11 το πρωί. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις