card georgiadis2
Ευχές από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων
22 Δεκεμβρίου 2014
simfoniki-599x275
Η πρώτη εμφάνιση της Συμφωνικής ορχήστρας Νέων
12 Ιανουαρίου 2015

Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό

floga-ekdilosi

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
GALLERY ART HOTEL

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την έναρξη της λειτουργίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και με την πρόοδο των τακτικών Κυριακάτικων δοκιμών της, ήλθε στην επιφάνεια η σκέψη για μια πρώτη αρχική εμφάνιση της ενώπιον κοινού. Οι πρόβες της ΣΟΝ πραγματοποιούνται στην έδρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής στην Δωροθέα Σχολή. Κάποια από τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής είναι και μέλη της ΣΟΝ.

Έτσι η συγκυριακή συνεύρεση αυτή των τριών εξαίρετων πολιτιστικών φορέων της πόλη μας, στον ίδιο χώρο μεγέθυνε την αρχική σύλληψη, της πρώτης δηλ. εμφάνισης της ΣΟΝ, και από τον Σύλλογο ΦΜΤ προτάθηκε και ασμένως συμφωνήθηκε η κοινή εμφάνιση των συνόλων των τριών φορέων στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου Κύκλου.

Η αρχική σύλληψη βελτιώθηκε περαιτέρω όταν αποφασίστηκε τα όποια έσοδα να διατεθούν για την υποβοήθηση των σκοπών της «Φλόγας».
Αρωγός και σημαντικός συντελεστής στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι ο Δήμος Τρικκαίων ο οποίος συμφώνησε για την συμμετοχή της ΔΦΤ και της ΔΧΤ στην εκδήλωση.

Το “ Gallery Art Hotel” είναι υποστηρικτής και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στην εξαιρετική αυτή εκδήλωση η έναρξη της οποίας έχει προγραμματισθεί για τις 19.00. Θα έχετε την ευκαιρία να ακροαστείτε μοναδικά κλασικά αλλά και χριστουγεννιάτικα κομμάτια σε ένα ασυνήθιστο για χώρους ξενοδοχείου, περιβάλλον.

Η σειρά εμφάνισης είναι η ακόλουθη: Αρχικά η Δημοτική Χορωδία, στην συνέχεια η Δημοτική Φιλαρμονική και τέλος η ΣΟΝ με την σύμπραξη της Δημοτικής Χορωδίας και μελών της Δημοτική Φιλαρμονικής σε μερικά κομμάτια.
Το πρόγραμμα της Δημοτικής Χορωδίας περιλαμβάνει:

1. Il bianco e dolce cigno, Jacob Arcadelt. Μαδριγάλι της Αναγέννησης του 1539 που περιλαμβάνεται στο πρώτο βιβλίο μαδριγαλιών του συνθέτη, γραμμένο για τέσσερις φωνές.
2. Το τανγκό της Νεφέλης, Loreena McKennit – Χαρούλα Αλεξίου. Tango σε μουσική της Loreena MacKenitt. Όταν η Αλεξίου άκουσε την μουσική, εντυπωσιάστηκε, και ζήτησε από την Μακκένιτ να γράψει στίχους και να ερμηνεύσει το κομμάτι το 1996.
3. El tortillero, Παραδοσιακό Χιλής. Χορωδιακή επεξεργασία του Waldo Aranguiz.
4. Τώρα νυφούλα μου χρυσή, Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος. Από το έργο του Ματωμένου Γάμου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους του Νίκου Γκάτσου, 1965.
5. Όμορφη πόλη, Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Θεοδωράκης. Από το έργο του συνθέτη «Λιποτάχτες» που μελοποίησε το 1952.
6. Ερήνη, Κώστας Γιαννίδης – Μίμης Τραϊφόρος, 1959. Παραδοσιακό Τήλου

Το πρόγραμμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής αποτελείται από τις παραλλαγές τριών διάσημων μουσικών κομματιών τα οποία μας ταξιδεύουν σε τρεις περιόδους: τη Μπαρόκ, την Κλασική και την Ρομαντική.
1. Te Deum- Prelude, Marc-Antoine Charpentier. Eurovision Theme, Ενορχήστρωση του Manfred Schneider. Ο Charpentier σύνθεσε το μεγαλειώδες πολυφωνικό μοτέτο του Te Deum σε Ρε Μείζονα πιθανότατα μεταξύ 1688 και 1698, κατά τη διαμονή του στην Ιησουητική Εκκλησία του Saint-Louis στο Παρίσι όπου και κατείχε τη θέση του μουσική διευθυντή. Το έργο γράφηκε για σολίστ, χορωδία και όργανα.
2. Ode an die Freude, Ludwig van Beethoven. Ενορχήστρωση του Paul Yoder. Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Όγδοης Συμφωνίας, ο Μπετόβεν άρχισε να δουλεύει το νέο του έργο τη Συμφωνία αρ. 9 (Symphony No. 9) το 1818 και το ολοκλήρωσε το 1824. Στο μυαλό του από το 1793 στριφογύριζε η μελοποίηση του ποιήματος του Φρίντριχ Σίλερ «Για τη Χαρά» ή όπως το γνωρίζουμε «Ωδή στη Χαρά». Ήδη είχε κάνει κάποιες απόπειρες, αλλά η σύνθεση της «Ενάτης» του έδωσε την ευκαιρία να επιχειρήσει κάτι μοναδικό μέχρι τότε, να ενσωματώσει φωνητική μουσική σε ένα συμφωνικό έργο.
3. Mountain King Swing (In the Hall of the Mountain King), Edvard Grieg. Ενορχήστρωση του John Tatgenhorst. Από τη λυρική σουίτα «Πέερ Γκυντ» του Νορβηγού Έντβαρντ Γκριγκ, που συνέθεσε για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Χένρικ Ίψεν, το γνωστό κομμάτι “I Dovregubbens hall” το οποίο αποδίδεται μεταφορικά στα αγγλικά “In the hall of the Mountain King”.

Η ΣΟΝ στην πρώτη της εμφάνιση θα παρουσιάσει τα παρακάτω κομμάτια:

1. Radetzky Marsch. Johann Strauss (πατέρας). Ιστορικά λέγεται ότι ο Johann Strauss (πατέρας) άκουσε την μελωδία και την κατέγραψε αυτούσια σε ύφος εμβατηρίου, κατά την επιστροφή της νικηφόρας μάχης των πολεμιστών του αυστροουγγαρικού Στρατού από την μάχη της Custozza 1848. Είναι το κομμάτι με το οποίο κλείνει πάντα η αυλαία της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Βιέννης.
2. We wish you a merry Christmas. Αγγλικά κάλαντα του 16ου αιώνα.
3. Santa Claus is coming to town. Γράφτηκε από τον John Frederick Coots και τον Haven Gillespie και τραγουδήθηκε πρώτη φορά στο ραδιοφωνικό show του Eddie Cantor το Νοέμβριου του 1934.
4. Time to say Goodbye solo: Ραφάελα Κωνσταντίνα Παζάρα, Φωτεινή Αννοπούλου. Το κομμάτι έγινε γνωστό από τον τενόρο Andrea Bocceli και την αγγλίδα Sarah Brightman είναι των Francesco Sartori & Lucio Quarantotto και συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο δύο στυλ τραγουδιού: το ιταλικό οπερατικό (Bocceli) και το αγγλικό Sarah Brightman. Πρωτοπαρουσιαστηκε στο φεστιβάλ του San Remo το 1995 και κατέκτησε παγκοσμίως συνολικά 15 πλατινένιους δίσκους!
5. Kling Glöckchen. ΣΟΝΤ με την σύμπραξη της Δημοτικής Χορωδίας. Γερμανικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα του 19ου αιώνα. Η προέλευση της μουσικής επένδυσης στους στίχους του Karl Enslin (1819-1875) είναι αμφιλεγόμενη. Bασίζεται σε παραδοσιακή γερμανική μελωδία ή βάση άλλων πηγών γράφτηκε το 1884 από τον Benedikt Widmann (1820-1910).