Βιογραφικό: Νέλλη Οικονομίδου

Νέλλη Οικονομίδου

Σπούδασε βιολί στην τάξη της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ στα Ωδεία Αθηνών και Πειραιώς απ΄ όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα με « Άριστα Παμψηφεί» καθώς και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1985 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (α΄ βιολιά).

Διετέλεσε εξάρχουσα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων η οποία σχηματίστηκε μετά από πανελλαδική ακρόαση από τον τότε διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Γιάννη Ιωαννίδη .
Το 1987 επελέγη ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου “Athenaeum” με το οποίο εμφανίστηκε στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εξάρχουσα της ορχήστρας δωματίου ” Έγχορδα Αθηνών”, με εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και αργότερα ιδρυτικό μέλος και εξάρχουσα του Συνόλου Εγχόρδων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών “αΚρΟΑμα”, το οποίο έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις και πολλά έργα γραμμένα ειδικά για το σύνολο, εμφανίσεις στις κυριότερες αίθουσες συναυλιών σε Αθήνα και επαρχία και συμπράξεις με τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και με σημαντικούς καλλιτέχνες του εξωτερικού.
Yπήρξε ιδρυτικό μέλος του “Oboe Quartett”.
Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου “ΕΝΩΔΟΝ”, το οποίο απαρτίζεται από μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και συνδυάζει τον ήχο των χαλκίνων με αυτόν των εγχόρδων, με ρεπερτόριο από το πρώιμο μπαρόκ μέχρι σήμερα. Για το Ένωδον έχουν γράψει έργα Έλληνες συνθέτες. Με το σύνολο έχουν συμπράξει καλλιτέχνες, όπως ο τρομπονίστας Scott Hartman, o τρομπετίστας Vincent di Martino, o τουμπίστας Roger Bobo και πολλοί ακόμη έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Το Ένωδον δραστηριοποιείται και σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα.
Έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει ηχογραφήσει για την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας με τους Τάτση Αποστολίδη, Γιώργο Δεμερτζή, Γιάννη Τζουμάνη για την κατάρτιση του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του βιολιού στα μουσικά σχολεία.

Διδάσκει βιολί από το 1985, αρχικά στα Ωδεία Πειραιώς και Ατενέουμ και στη συνέχεια από το 1992 στο Ωδείο Αθηνών και από το 2001 στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου από το 2010 ανέλαβε επίσης τη διδασκαλία μουσικών συνόλων και ορχήστρας για μικρά παιδιά από 5 ετών, η οποία μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Χάλκινων Πνευστών της ΚΟΑ .
Πολλοί μαθητές της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και παγκύπριους διαγωνισμούς.